top of page

Diéta vagy életmód váltás?

Diéta vagy életmódváltás? Mi a különbség a kettő között?

Az életmódváltás és a diéta egyáltalán nem ugyanaz, még akkor sem, ha mind a kettőnek a fogyás a célja, legalábbis legtöbbször. A különbségeket megismerve láthatóvá válik, hogy miért az életmódváltás a tartós fogyás előfeltétele.

A diéta pár hétig, néhány hónapig tart legfeljebb, általában ennél tovább nem is lehetne bírni, vagy az egyoldalú táplálkozás hiánybetegségek kialakulásához vezetne. Az életmódváltás ezzel szemben már a fogyás ideje alatt olyan egészséges szokások kialakításában segít, melyeknek köszönhetően később meg is tudod tartani a súlyodat.

A villámdiétázók általában figyelmen kívül hagyják a tápanyagbevitelt, vitaminokat, ásványi anyagokat. Egy életmódként bevezethető étrend hosszútávon is szem előtt tartja, hogy mire van szüksége az egészségednek.

Miután egy diéta véget ér, és lementek a kilók, vissza lehet térni a korábbi táplálkozáshoz, ezért jön is a visszahízás. Ha tényleg sikeres életmódváltásról van szó, akkor a súlyvesztés után szinten tartás következik, melynek egészséges szokásai már megengedőbbek, de nem egyeznek meg az elhízást okozó korábbi rutinnal.

A szélsőségesen csökkentett, tápanyaghiányos étkezés a diéták során gyakorta éhezéssel jár. Egy tartható életmódban nincs ilyen, hiszen senki sem tud aszkétaként koplalni egy életen át. Éppen ezért itt fókuszban van a jóllakottság elérése és az étvágy kontrollálása.

A villámétrendek durva kalóriacsökkentésével gyors fogyás érhető el, ám ez hosszútávon nem tartható, és nagy arányban izomvesztéssel jár. Egy életmódváltásnál is az első egy-két hétben több megy le, de később akár nagyon hosszú távon is tartható ütemű marad a zsírleadás, illetve minimális az izomtömeg csökkenése.

Ebből látszik, hogy az életmódváltás az elért eredmények, a tarthatóság és a kényelem szempontjából is előnyösebb. Ha a fogyás nemcsak a külsőről, a kilókról szól számodra, hanem szeretnél az egészséged érdekében is tenni, akkor a diéták nem jelentenek megoldást. Az állandó fogyásnak és visszahízásnak nagyon súlyos egészségügyi következményei lehetnek, melyek többsége jól megelőzhető lenne életmódváltással.A diéta és az életmódváltás kifejezések hasonlóak, de valójában különböznek egymástól.


A diéta általában rövid időtartamra vonatkozik, amely során az érintett személy előre meghatározott szabályok szerint étkezik a cél érdekében, hogy gyorsan lefogyjon vagy javítsa az egészségi állapotát. Ez általában a kalóriabevitel korlátozása vagy bizonyos élelmiszerek teljes elhagyása révén érhető el. A diéta szó jelentése "étrend" vagy "élelmiszer" és legtöbbször időszakos, átmeneti jellegű megoldást takar.


Az életmódváltás azonban hosszú távú, állandó változást jelent az érintett személy életmódjában. Itt nem egy egyszeri supertempóra, hanem egy új, fenntartható életmód bevezetésére törekszik. Az életmódváltás az egészséges étkezés, a testmozgás és egyéb pozitív életmódbeli változások fenntartását jelenti az életünk során. Az életmódváltás kizárólag egészségi célból és hosszú távon alkalmazható.


Az életmódváltásban a hangsúly az egészséges életmódra való törekvésen, azaz a testmozgás és a tápláló ételek beépítésén van, és nem arra, hogy korlátozzuk magunkat vagy megfosztjuk az élelmiszereken. Az életmódváltás célja az egészségesebb és kiegyensúlyozott életvitel, amely pozitívan hat az egészségre, az életminőségre és a testi teljesítőképességre egyaránt.


Összességében tehát a diéta rövid távú, szűkebb célú megoldás, míg az életmódváltás hosszabb távú, állandó változásra törekszik az életmódunkban.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

...de mozogni nem akarok!

Lehet fogyni mozgás nélkül is, ha az élelmiszerválasztásunkat és az étkezési szokásainkat megfelelően alakítjuk. A fogyás az alapvetően a kalóriabevitel és a kalóriafelhasználás közötti különbségen al

A rettegett jojó effektus

A jojó effektus olyan jelenség, amikor rövid idő alatt sikerül lefogyni, majd a fogyókúrát követően a súly visszatér a korábbi értékre vagy még annál is magasabbra. Ez egy relatív gyakori jelenség, am

Nem minden arany...

Számos olyan termék van a piacon, amelyek gyors súlyvesztést ígérnek, azonban ezek a készítmények nagyon veszélyesek lehetnek az egészségre, mivel nem megfelelő összetevőket tartalmaznak és nem rendel

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page