top of page

Étkezési zavarok

Az étkezési zavarok olyan kóros állapotok, amelyek az étkezési szokásokban, az élelmiszerekkel való viszonyulásban és a testkép torzulásában manifesztálódnak. Az étkezési zavarokat általában nyomás kelti elő (szeretnénk vékonyabbak vagy izmosabbak lenni), az önértékeléssel kapcsolatos problémák, a szorongás, a depresszió vagy a társadalmi és kulturális sztereotípiák. Az étkezési zavarok jelentősége azáltal is nő, hogy az érintettek egyre fiatalabb korban kerülnek a zavarok hatókörébe.


Az étkezési zavarok fajtái:


1. Anorexia nervosa - a beteg tartós, kényszeres éhezése, amely testtömeghiányt és egyéb egészségkárosodásokat okoz. A betegek többsége a saját testükkel kapcsolatos torzulásokkal küzd, és a táplálkozás iránti kontroll és az éhezés szerzett értékűvé válik számukra.


2. Bulimia nervosa - a betegek kényszeres evési rohamokban szenvednek, majd visszaélnek az "erdőtűz" módszerrel vagy a hashajtókkal, hogy megszabaduljanak az elfogyasztott élelmiszertől. A legtöbb beteg képtelen megtartani a súlyát, és a testképpel kapcsolatos problémák mellett gyakran érzik magukat a szorongás és depresszió tüneteit is.


3. Vigorexia, vagy fordított anorexia - a betegség a hírneves, fogékony sportolók és testépítők azon százezreit írja, akik kényszeres megjelenési és fizikai formájuk miatt, az edzések és az izomtömeg táplálkozásban való szigorú ellenőrzése közepette, veszélyt jelentően komolyan használják az anabolikus szteroidokat és a táplálékkiegészítőket.


Kezelés:


Az étkezési zavarok kezelése többféle terápiát és kezelési módszert tartalmaz, ideértve a családi, csoportos és egyéni terápiákat. Az egészséges táplálkozási szokások kialakulásához nem csak a táplálkozással, hanem a mentális és érzelmi állapothoz is szükséges segítség nyújtása.


Az étkezési zavarok kezelésének első fontos lépése az orvosi vizsgálat. A beteget egy dietetikus is megvizsgálja, és egyéni étrendet állít össze számára, ami megfelelő tápanyagbevitelt biztosít és segíti a súlyvesztést vagy súlygyarapodást. Az orvosok úgynevezett gyógyászati kezelést is alkalmazhatnak a betegség súlyosabb formáiban, amely magában foglalhatja gyógyszerek és vitaminok szedését, valamint a pszichiátriával kapcsolatos konzultációkat.


Az étkezési zavarok kezelésében az érzelmi és pszichológiai támogatás kulcsfontosságú. Fontos, hogy a betegek számára lehetővé tegyük a szorongás és a depresszió kezelését, valamint az önértékelés javítását. A családi és szociális támogatás is jelentős szerepet játszik a betegek érdekében, hogy az iskolában, a munkahelyen vagy a hétköznapi életben sikeresen működjenek.


Fontos, hogy az étkezési zavarokkal küzdő személyek időben kérjenek segítséget. Az étkezési zavarok, ha nem kezelik őket, súlyosan károsíthatják az érintettek egészségét és életminőségét, és akár halálos is lehetnek.

0 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page